Kun lämpötila lähenee plus viittä astetta ja tipahtaa sen alle ei pyörähommissa enää pärjää pelkillä lahkeilla ja tuulitakeilla. Nopea helpotus tähän on Goretex takin ja sadeshortsien vetäminen päälle. Sadevaatteissa, jotka eivät ole hengittävää materiaalia, ei kuitenkaan pidemmän päälle ole kiva lenkkeillä. Erityisesti kun talvi tulee ja lämpötilat menevät miinuksen puolelle on saatava selvästi paksumpia vaatetta päälle. Oikella pukeutumisella pyöräilyä pystyy järkevästi harrastamaan ulkona ainakin -5 asteeseen asti. Kovimmat tyypit vetävät kelillä kuin kelillä. Tässä kuitenkin muutamia perusjuttuja ja vinkkejä niille, joita talviset polut houkuttavat.
Ensimmäinen asia talvipukeutumisessa on sopivan lämpökerrasto. Lämpökerrastoissa kannattaa panostaa vähintään kahteen kerrastoon: yhteen ohuempaan ja yhteen paksumpaan. Merinovilla on suositeltava materiaali, koska se ei kerää hien hajua itseensä ja paitaa voi pelkällä parilla tuuletuskerralla käyttää 5-6 lenkkiä ilman pesua. Kylmimmillä keleillä (enemmän kuin 5 astetta pakkasta) voi harrastaa kerrospukeutumista ja vetää molemmat paidat päälle, tai vaikkapa laittaa ohut ajopaita kerrastopaidan (0- -5 astetta) ja takin väliin hiukan lisälämpöä tuomaan. Samalla pystyt hyödyntämään ajopaidan taskuja eväiden, pikkupumpun, yms kantamisessa.
Jalkoihin laitettavat kerrastot riippuvat hiukan siitä, onko sinulla säämiskälliset vai säämiskättömät talviajohousut. Talviajohousut ovat selvästi paksummat kuin trikoot, joita kesällä käytät ja ne on edestä vuorattu tuulenpitävällä materiaalilla. Tiimimme suosittelee naisille säämiskättömiä talvihousuja. Näin voit käyttää alukerrastona niitä kesäajohousuja, joihin olet satsannut vähän enemmän mammonaa, jotta niissä olisi hyvä säämiskä. Lenkit ovat nimittäin talvellakin paljon kivempiä, kun housuissa on hyvät pehmusteet (nimimerkillä ”kokemusta on!”). Kesäajohousujen päälle voit vielä vetäistä kerrastopöksyt, jos lähdet lenkille pakkaskelillä.
Talvitakki on varuste, joka kannattaa valita huolella. Takin tulisi olla tuulenpitävää softshell-kangasta ja sen lisäksi siinä pitäisi olla fleecevuori. Huomioi takkia hankkiessasi, että useimmilla merkeillä ns ”talvitakit” ovat oikeasti Suomessa +5 asteeseen asti riittäviä. Myös väritykseen on hyvä kiinnittää huomiota. Talvella on pimeää, joten kirkkaat värit toimivat erinomaisesti. Bontragerilta löytyy sekä 0- +5 keliin että 0- -5 keliin omat softshell-takit (kuva alla), joiden toimivuuden tiimimme on todennut erittäin hyväksi.
Kaikilla yli tunnin mittaisilla lenkeillä kriittisimmät paikat kylmettymisen kannalta ovat sormet ja varpaat. Siksi suosittelemmekin, että jos johonkin talvivarusteeseen rahasi laitat, laita ne kunnon talviajokenkiin ja hanskoihin. Näissäkin varo haksahtamasta keski- ja eteläeurooppalaisten ”talvikenkiin”, jotka todennäköisesti jäädyttävät varpaasi jo +5 asteessa. Suomen oloihin sopivia ajokenkiä löytyy esim. Bontragerilta ja Lakelta. Kengissä kannattaa ottaa n. puolinumeroa suurempi kenkä kuin mitä normaalisti ottaisit, jotta varpaille jää tilaa liikkua ja kenkiin mahtuu merinovillaiset sukat. Käsineissä jarruttamisen kannalta (jos haluat enemmän ajaa nimenomaan poluilla) on helpompi, jos käsineet ovat sormikasmallia. Jos ajelet hiekka- ja asvalttiteillä enemmän, ns. kolmisormihanskat tai ”turtleshanskat” pitävät näpit tehokkaasti lämpiminä.
Viimeisenä asiana talvella lenkillelähtiessä on kaulan ja pään suojaaminen. Putkihuivi tai yleiskutsumanimeltään ”buffi” menee kypärän alla leveäksi pannaksi taiteltuna hyvin aina muutamaan lämpöasteeseen asti. Kylmemmille keleille ja miksei lämpimimmillekin, mutta tuulisille, voi olla kiva hankkia tuulenpitävä panta ja pipo. Tällaisia kypäränaluspipoja löytyy useimmista pyöräliikkeistä. Niiden etuna on, että pipo on tosiaan suojattu tuulelta hyvin ja muotoilu suojaa korvia ja niskaa paremmin kuin tavallinen pipo. Vinkkinä mainittakoon, että kypäränaluspipossa kannattaa valita (mikäli mahdollista) vähän väljä koko, jolloin pakkasilla pipon alle voi laittaa pannan tai buffihuivin.
Sitten ei enää muuta kuin kypärä päähän, pyörä alle ja menoks!