Ketuttaako?

Naistiimissä kun ollaan, missiona on kirjoitella naisurheiluun liittyvistä asioista. Koska en keksi naisurheiluun liittyvää hävettävämpää aihetta, kirjoitan nyt vuoden ensimmäisen postauksen kunniaksi kuukautisista. Se miksi viittaan tähän kuun aikaan ketutukseksi ei liene vaadi enempää selittelyä ;).

 

Ennen aikaan menkoista puhuminen tiesi naisurheilijalle itsensä koko kansan edessä naurunalaiseksi saattamiseen: “Ei kulkenut kisa, kun sattui kuukautiset väärään ajankohtaan”. Moni epäilee, voiko ne menkat nyt muka niin paljon vaikuttaa siihen suoritukseen… ajatellaan että keksittiin vain joku hätäselitys huonolle kunnolle. Kuvittele, että pitäisi pystyä tekemään äärimmäinen urheilusuoritus samalla, kun lonkankoukistajat ovat joka askeleella tulessa, sen seurauksena kaikki voima reisistä on pois ja alaselkä jumissa. Lisäksi, alavatsaa kouristavat krampit saavat sinut haluamaan kyyristyä sikiöasentoon ja olemaan liikkumatta senttiäkään. Omalta osaltani viimeksi kuluneen kauden viimeinen Tanskan liigan kisa meni itseltäni enemmän tai vähemmän penkin alle edellä kuvattujen juttujen vuoksi. Kyllä ketutti!

 

Menkat tulevat kun ne tulevat ja kisat ovat silloin kun ne ovat. Onneksi ne eivät kovin usein satu samalle päivälle. Monia muitakin haasteita liittyy “ketutusaikaan”, kuten jokapäiväinen treenaaminen. Jos pitäisi ajaa 5-6h lenkki on tuo siteiden vaihto-operaatio keskellä metsää hygieenisesti hiukan haastavaa. Tai kun kovan treenaamisen myötä menkat ovat melko epäsäännölliset ja aloitusajankohta tulee enemmän tai vähemmän yllätyksenä… Vuokkosilta löytyy onneksi kattava valikoima tamppooneja ja siteitä on parempi olla ripoteltuna kaikkiin mahdollisiin taskuihin ja laukkuihin jotta pahoilta kriiseiltä vältyttäisiin. Olen todennut että sellaisina päivinä, kun ketutus on pahimmillaan, on parempi vaihtaa kovat teho ja salitreenit kevyeen peruskestävyysharjoitteluun. Pyöräily tai juoksu eivät ehkä ole parhaita vaihtoehtoja, mutta tutkimusten mukaan esimerkiksi uinti helpottaisi oireita. Lisäksi venyttelyn pitäisi olla hyväksi tähänkin olotilaan.

 

Mutta palaan vielä ihmettelemään, missä on kaikki girlpower? Miksi useimmat (nuoret) naiset edelleen häpeilevät kuukautisten kanssa, vaikka kyseessä on täysin normaali ja elämän (= jokaisen meidän olemassaolon) kannalta välttämätön tapahtuma. Itsekin olen nuorempana kokenut pelkotilat, että “mitä jos tulee tippa punaista housuihin” tai “joku huomaa että mulla on vaippa housuissa”… Mutta eiköhän meillä kaikilla kerran kuussa pääse “vahinko” tapahtumaan (miehillä menkkojen sijaan se kuuluisa tussimies… joo kyllä me naiset ollaan se nähty, kun on laitettu teidän likaiset boxerit pyykkikoneeseen ;)). So what, jos joku näkee laukussa siteen tai taskusta tipahtaa tamponi nenäliinaa etsiessä? Kyseessä on samantasoinen juttu, kun joistakin ihmisistä on kauhean noloa, jos täytyy mennä vessaan, tai joltakulta pääsee pieni pörähdys julkisessa paikassa. KAIKKI me käydään vessassa (yleensä useamman kerran päivässä) ja jokainen meistä haisee joskus pahalta… joten: mitä väliä?

 

Viime vuosina monet urheilijanaiset ovat tehneet erilaisia tempauksia vähentääkseen kuukautisiin liittyvää häpeää ja tabu-leimaa. Esimerkiksi eräs nuori nainen juoksi Lontoon maratonin ilman kuukautissuojaa. Meidän tiimimme ei ehkä ole lähdössä tällaisiin tempauksiin kotimaan pyöräilykisoissa, mutta mielestämme on tärkeää tehdä kuukautisista vähemmän ketuttava asia. Siksi teemme yhteistyötä Vuokkoset -tuotemerkin kanssa. 

 

Kirjoittelee,

Kettutyttö Noora

9518689927235003995.JPG

 

4 thoughts on “Ketuttaako?

Add yours

  1. Kiitos kommentistasi!

   Lääkkeillä voi toki vaikuttaa, mutta jatkuva siirtely ei tietenkään ole hyvästä, enkä henkilökohtaisesti pidä kuukautisten siirtämistä kovin hyvänä syynä aloittaa e-pillerien käyttöä. Itse en tosin muutenkaan liputa vuosikausia kestävän hormonien syönnin puolesta =).

   T.Noora

   Tykkää

 1. Oletteko pyöräilijänä löytäneet vaihtoehtoa siihen, miten vähentää satulan aiheuttamia hiertymiä kun on side välissä? Tamponin narukin helposti jää väliin ja hiertää. Kuukuppi taas on liian iso pyöräillessä. :s Itse vähennän selvästi lenkkien pituutta ja tehoa sen takia ettei paikat yksinkertaisesti kestä kuukautisten aikana.

  Tykkää

  1. Hei Judi,

   Pahoittelut, että vastauksemme on vähän viipynyt. Mutta itse olen pyöräillessä käyttänyt tamponeita ja leikannut narua vain lyhyemmäksi. Myös kuukupeissa kannattaa valita pienin mahdollinen kuppi ja leikata sen antennia sen verran lyhyeksi, että ei hierrä. Lisäksi kannattaa käyttää hiertymistä ehkäisevää rasvaa, joka on nimenomaan tarkoitettu pyöräilyyn. Näitä ”säämiskärasvoja” saa nykyään pyöräkaupoista, mutta myös netistä tilaamalla. Itse olen käyttänyt esim. Ozone Elite merkin ”protect cream chamois” rasvaa tai sitten ”Endurance protect cream”. Ensimmäinen on vähän juoksevampaa rasvaa ja jälkimmäinen paksumpaa. Myös Assos merkin ”Chamois creme woman” on hyvä ja siinä ainakin aikaisemmin oli mukavasti haaroväliä viilentävää mentholia =). Toivottavasti apu löytyy ja ei tarvitse tinkiä pitkistä pyörälenkeistä!

   -N

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: