Läskipyöräilyä Rukan hangilla

Vietin joululoman Rukalla. Pitkästä aikaa, ensimmäistä kertaa pariin vuoteen, sitä pääsi ajelemaan kunnon lumisilla talvipyöräilypoluilla. Sain vielä Pyöräliike Lundbergiltä Trek Farley fatbiken loman ajaksi lainaan niin kyllä kelpasi ajella 😀

Nyt täällä pääkaupunkiseudullakin on jo yllinkyllin lunta ja sitäkin enemmän hyviä polkuverkostoja. Jos kuitenkin suunnitelmissa on lähteä fatbiken kanssa kotimaanreissulle ja nimenomaan Rukalle, vaikkapa nyt hiihtoloman ajaksi, niin kannattaa lukea tämä postaus 😉 Listaan tänne nimittäin kaikki Rukalta löytyvät talvimaastopyöräily reitit ja mahdollisuudet!

Mainittakoon pari asiaa heti alkuun jos Ruka ei ole sinulle tuttu paikka. Siellä on viime vuosien aikana tehty hirveästi töitä pyöräilyn eteen ja kesäaikaan sieltä löytyykin paljon perus ympyräreittejä. Nykyään niiden lisäksi löytyy myös bike parkia ja laskettelurinteistä lukuisia alamäkiajo-uria, helppoja ja vaikeita. Hissikin on pyöräilijöille käytössä. Ja lisää reittejä on tulossa! Talvisaikaan Rukan pyöräilymahdollisuudet ovat aavistuksen vajaammat. Alamäkiajo-urille ei luonnollisestikkaan pääse sillä ne sijaitsevat laskettelurinteissä ja se karsii pyöräilyreittejä. Ruka ei ole samaa luokkaa esim. Saariselän kanssa mistä löytyy varmasti miljoonia eri talvipyöräilyreittejä. Rukalta kuitenkin kaikki reitit löytyvät pienen alueen sisältä ja ne on helppo löytää sillä starttipisteissä on nykyään kyltit pystyssä ja reitit on hyvin merkattu. Rukalta ei myöskään ole pitkä matka lähistöllä sijaitseviin kohteisiin, esim. Syöte, Hossa, Posio, Juuma, Oulanka…

Uuttusuo – Lammintupa, 6 km

Tämä on uusi reitti joka tuli tänä vuonna. Reitti on helppo. Suurin osa on leveää tietä mutta loppupäässä reitti muuttuu leveäksi poluksi. Lähtöpisteestä eli Uuttusuon kahvilalta on Lammintuvalle vajaa 3 km ja sama takaisin. Lammintuvalla riittää tekemistä. Sieltä löytyy kahvila, huskyajelua, ice kartingia, poroajelua, lasten moottorikelkkailua, pulkkamäkeä jne. Uuttusuolle on helppo päästä ja jättää auto tai ajella sinne pyörillä. Lähtiessä ja palatessa Rukan kylään on kokonaispituus 15 km. Reitin varrella on hyvät tienviitat.

GPX-jälki: https://out.ac/HJNOG

Antinperä, 5 km

Ympyräreitti kulkee Rukajärven vieressä soidensuojelualueella helppoa ja suht tasaista polkua. Ympyräreitti on 5 km mutta lähtiessä ja palatessa Rukan kylään on reitin kokonaispituus 23 km. Reitin vaikeus riippuu lumen määrästä. Reittiä ei kunnosteta ennenkuin siellä on tarpeeksi lunta ja sitä kuunostetaan vain pääsisäiseen asti. Me kävimme kokeilemassa reittiä joululomalla mutta sitä ei silloin oltu ajettu joten polku oli ihan umpihankea 😀 Reitiltä löytyy hyvät merkinnät. Reitin lähtöpiste on Onkerlammilla, Onkerniementiellä ja viitat löytyvät tien oikealta puolelta.

GPX-jälki: https://out.ac/BdcYp

Hirsilampi, 4 km

Hirsilammen ympyräreitti kulkee Pyhävaaran ympäristössä kulkien lammen rantoja pitkin. Reitti on polkua ja sen helppous on polun kunnosta kiinni. Maasto on kumpuileva. Hirsilammen reitti kulkee osittain Pyhän Jyssäys reittiä (katso allaoleva reitti) ja ne on helppo yhdistää keskenään. Lumitilanteen mukaan reittiä kunnostetaan ja levennetään moottorikelkalla. Hirsilammen reitillä on hyvät merkinnät näyttämässä tietä. Reitin lähtöpiste on sama kun Pyhän Jyssäyksen, eli Plantingintie & Petäjäkuja 1 välinen kulmaus.

GPX-jälki: https://out.ac/BXhgx

Pyhän Jyssäys, 7 km

Pyhän Jyssäyksen talvipyöräily ympyräreitti kulkee patikkapolkua pitkin eli polku on ajokunnossa sen mukaan miten aktiivisesti reitillä käy kävelijöitä, eli miten hyvin polku tamppaantuu. Loppumatkasta reitti on kunnostettu ja levennetty moottorikelkalla lumitilanteen mukaan. Pyhän Jyssäyksen huipulle asti reitti on pelkkää nousua, välillä kumpuilevaa ja välillä suoraan nousten. On paikkoja joissa joutuu jalkautumaan, esim. portaat. Huipulta lähtiessä lasketaan alas jonka jälkeen reitti kulkee tasaisemmassa maastossa hiihtolatujen vierustaa takaisin lähtöpisteelle. Huipulla on kota ja tulipaikka. Reitillä on tolppia näyttämässä tietä. Niissä on myös heijastimet jotta siellä näkee oikean suunnan myös pimeällä. Reitin viralliseen aloituspisteeseen eli Plantingintie & Petäjäkuja 1 väliseen kulmaukseen, on 2 km Rukan kylästä ja sinne pääsee helposti pyörällä tai autolla.

GPX-jälki: https://out.ac/BKFeG

Valtavaara, 6 km

Valtavaaran ympyräreitti kulkee myös patikkapolkua pitkin joten tämänkin kunto riippuu ihan polulla kävelijöiden määrästä. Huipulle reitti nousee alkumatkasta paikoittain hyvinkin jyrkästi joten kannattaa varautua jalkautumiseen. Alaspäin voikin sitten antaa vauhdin viedä 😀 Huipulla on kota ja tulipaikka ja matkan varrelta löytyy hyviä merkkejä, nämä myös heijastimilla varustettuja. Valtavaara wintertrailin lähtöpisteeseen, Ahon Jussintie 7 pysäköintipaikkaan, on Rukan kylästä 6 km ja on helposti saavutettavissa.

Valtavaaran huipulle pääsee myös takakautta hiihtopohjaa pitkin mikäli hiihtolatuja ei ole tehty. Valtavaaralla on meneillään kunnostustöitä joten on mahdollista ettei sinne saada tänä talvena latuja tehtyä ollenkaan. Koska ura on pohjustettu ja sielläkin käy kävelijöitä, toimi se oikein hyvin myös fatbikellä ajamiseen. Takakautta kiertämällä reitti on paljon tasaisempi ja leppoisampaa ajettavaa. Näin vältät patikkareitin alkujyrkät. Reitille ajetaan tietä pitkin kunnes poiketaan ”ladulle”. Huipulla reitti yhdistyy ympyräreittiin. Tähän voi käyttää samaa lähtöpistettä.

GPX-jälki (Valtavaaran ympyräreitti patikkareittiä pitkin). Huomatkaa että jäljestä kannattaa jättää minun ekstra kiemurat pois ja poimia ympyräreitin lähtöpiste 😀 https://ridewithgps.com/routes/35204814

GPX-jälki (Valtavaaran reitti hiihtouraa pitkin) Taas, kannattaa poimia sama lähtöpiste, eli Ahon Jussintie 7 pysäköintipaikka Saaruassa. Jäljessä näkyy samassa myös Pyhän Jyssäyksen kierto. https://ridewithgps.com/routes/35204849

Rukan ulkopuolelta löytyy läheltä myös hyviä reittejä. Posioon, Riisitunturin kansallispuistoon avataan tällä viikolla aivan uusi 20 km talvipyöräilyreitti. Reitti on monikäytössä, pyöräily, kävely, hiihto. Riisitunturilla on mahtavat maisemat ja reitin varrelta löytyy laavuja levähdyksiä varten. Riisitunturin maastot ovat monipuolisia.

GPX-jälki: https://out.ac/HK7Hc

Oulangan kansallispuistosta löytyy 26 km talvipyöräilyreitti Juumasta Oulangan luontokeskukselle. Reitti lanataan helmikuun puolestavälistä huhtikuuhun. Reitti on monipuolinen. https://www.luontoon.fi/web/guest/oulanka/pyorailyreitit#eramaareitti

-Kajsa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: